عایق صوتی به منظور فراهم کردن آسایش افراد و ساکنان ساختمان و ایجاد محیطی آرام و به دور از صداهای مزاحم طراحی شده است. عایق صوتی یا آکوستیک با جلوگیری از عبور صوت و جذب آن، از انتشار صداهای بیرونی به داخل و یا برعکس و انعکاس صدا جلوگیری می کند. عملکرد عایق صوتی با توجه به رشد خانه های آپارتمانی و مجتمع های مسکونی و صداهای مزاحم اطراف، بیش از پیش کاربردی شده است. عایق صوتی را می توان برای دیوارهای مشترک داخلی، دیوارهای بیرونی، کف و سقف ساختمان و در موارد خاص، برای لوله های به کار رفته در ساختمان، استفاده کرد. عایق صوتی با وجود کارایی بالایی که دارد، بار کمی بر سازه ساختمان وارد می کند و از این رو، قابل اجرا در اکثر ساختمان ها و محیط های مختلف می باشد.
عایق صوتی به منظور کاربرد در ساختمان و صنعت
کاربرد عایق صوتی مختص ساختمان های مسکونی نیست، بلکه در ساختمان های اداری، کارخانه ها، تولیدی ها، بیمارستانها، داخل فضای مختص اتاقک آسانسور و فضاهای دیگر نیز مورد استفاده قرار می گیرد. از عایق های صوتی لوله ها، برای جلوگیری از انتشار صدای حرکت مواد در لوله های آب و فاضلاب به کار رفته در ساختمان استفاده می شود.
عایق صوتی نمی تواند به تنهایی و به صورت صددرصد مانع عبور صداهای مزاحم شود، اما به میزان بسیار قابل توجهی در کاهش آلودگی صوتی تاثیر گذار خواهد بود. برای داشتن محیطی صد در صد ضدصدا، در کنار عایق صوتی بودن دیوارها، سقف و کف فضا، عایق بودن درب، پنجره و رعایت الزامات و نکات فنی دیگری نیز لازم است.
دو ویژگی مطرح و اصلی عایق صوتی، عایق بودن و آکوستیک بودن آن است، که با توجه به مورد استفاده، هر کدام اهمیت بیشتری پیدا می کنند. آکوستیک بودن عایق صوتی، از انتشار و انعکاس صدا در داخل محیط جلوگیری میکند. در مقابل، عایق بودن، مانع انتقال صدا و صوت بین دو محیط مجاور می شود. در همین راستا باید توجه داشت، برای بالا بودن خاصیت آکوستیک ، باید عایق صوتی کم چگالی و برای بیشتر بودن خاصیت عایق، نمونه هایی با چگالی بالا مورد استفاده قرار گیرد.
اجرای عایق صوتی در ساختمان می تواند بین دیواره ها، بین کف و کفپوش، سقف و سقف کاذب و دور لوله ها صورت گیرد و یا اینکه بنا بر کاربرد فضای اجرایی، بر روی دیوار، سقف وکف اجرا شود. نمونه های روکار عایق صوتی، به صورت فوم های رولی و یا پنلی از پیش آماده می باشند.
تقسیم بندی های مختلفی برای عایق های صوتی
از لحاظ شکل ظاهری عایق صوتی به صورت فوم های رولی، به فرم مایع پاششی پلی یورتان و قطعات مربعی یا مستطیلی مورد استفاده قرار می گیرد. فوم های عایق صوتی دارای فرم هایی نظیر پنل های مربعی، شانه تخم مرغی، گوه ای، هرمی، صاف و ترکیبی از سه مورد ذکر شده است. به جز عایق های فومی و پنلی که می توانند بر روی دیوارهای آماده اجرا شوند، باقی موارد باید بر روی دیوار نیمه کاره و بین لایه نهایی و لایه اولیه دیوار، کف و سقف اجرا شوند.
مواد سازنده عایق های صوتی می تواند از مواد سنتی مانند پشم شیشه، پشم سنگ، یونولیت و یا مواد پلیمری دیگری مانند پلی اتیلن، پلی متر، الاستومریک و یا در نهایت به صورت ترکیبی از موارد ذکر شده باشند. هر کدام از این مواد دارای ویژگی ها و برتری های خاصی هستند که آن نمونه را به گزینه مناسب برای اجرا در محیط اجرایی با الزامات خاص خود تبدیل می کند.
عایق های صوتی می توانند علاوه بر خاصیت جذب کنندگی صدا و ضد انعکاسی، ویژگی های دیگری مانند عایق برودتی و حرارتی، مقاومت در برابر آتش، سازگار بودن با محیط زیست، ضد ضربه و موارد دیگری داشته باشند.
در انتخاب عایق صوتی باید به موارد زیر توجه کرد :
مهمترین ویژگی مورد انتظار از عایق صوتی چیست؟
دانستن اینکه هدف از به کارگیری عایق صوتی آکوستیک بودن آن است و یا جلوگیری از عبور صوت از یک محیط به محیط دیگر و یا چند منظوره بودن (صوتی- حرارتی، صوتی- ضد ضربه و ...) و حتی موارد دیگر، اهمیت زیادی دارد.
محیط اجرایی چه ویژگی هایی دارد؟
پیش ساخته و آماده بودن محیط اجرایی و یا نیمه کاره بودن آن، کاربرد و فعالیت هایی که در آن فضا صورت می گیرد، ویژگی های معماری و ساختاری فضا و ویژگی ها و الزامات دیگر محیط، می تواند به انتخاب نمونه مناسب عایق صوتی برای آن فضا کمک کند
چه مقدار هزینه و چه سطحی از کارایی مدنظر است؟
همانند هر نوع وسیله و متریالی، نمونه های مختلفی از عایق صوتی با سطوح کیفی و کاربردی مختلف وجود دارد. با در نظر داشتن بودجه تخصیص داده شده و کارایی مورد انتظار، می توان گزینه مناسب را انتخاب کرد.
در نهایت برای به کارگیری و اجرای عایق صوتی، مشورت با مجریان و متخصصان و در نظر داشتن پیشنهادات آن ها، می تواند تأثیر زیادی بر انتخاب نمونه مناسب و کارامد عایق، با توجه به شرایط موجود، داشته باشد.
آرامش بیشتر با استفاده از انواع مدل های عایق صوتی
وجود صدا های مزاحم در هر ساختمانی موجب بر هم زدن آرامش اعضای خانه خواهد شد. هم چنین در ادارات و شرکت ها هم سر و صدا های اضافی تمرکز کارکنان را بر هم می زنند و باعث می شوند که بازدهی و راندمان کاهش پیدا کند. به همین دلیل استفاده از عایق های صوتی در ساختمان سازی به شیوه نوین کاربرد فراوانی دارد و جز الزامات اصلی به حساب می آید. امروزه فضای شهر ها شلوغ تر از قبل شده است و هم چنین بر تعداد وسایل تقلیه روز به روز افزوده می شود. همین عوامل سبب شده اند که صدا های مزاحم در سطح شهر خیلی بیشتر از گذشته باشد. به همین دلیل مهم است که انواع گوناگون عایق صوتی را بشناسیم و در زمینه های مناسب از آن ها استفاده کنیم. علاوه بر عایق های صوتی معمولی، عایق های صوتی دکوراتیو هم وجود دارد که استفاده از آن ها مورد توجه طیف وسیعی از افراد قرارگرفته است.
عایق های صوتی متریالی هستند که صوت را جذب کرده و از انتقال آن تا اندازه ممکن جلوگیری می کنند.
انواع مختلف عایق های صوتی
در ادامه به معرفی برخی از عایق های صوتی پر کاربرد می پردازیم.
پشم شیشه
پشم شیشه به دو صورت به بازار عرضه می شود. رولی و صفحه ای. برای پشم شیشه های پتویی انواع مختلفی وجود دارد که عبارتند از: تور مرغی دار، آلومینیومی و یا کاغذ کرافت دار
پنل آکوستیک
همان طور که از نام شان پیداست شکل ظاهری این عایق ها به صورت پنل هایی است که ابعاد متفاوت و گوناگونی دارند. پنل های آکوستیک رنگ های مختلفی هم دارند تا مناسب با نظر بخش اعظمی از افراد با سلایق مختلف باشند. اگر یکی یا چند تا از پنل های اکوستیک آسیب ببیند می توان به راحتی آن ها را با پنل های سالم جایگزین کرد.
پنل گچی
این پنل ها از جنس گچ می باشند که روی آن ها با استفاده از کاغذ و یا فایبرگلاس پوشانده شده است. پنل های گچی عایق خیلی خوبی برای صوت می باشند و اگر نیاز باشد که عایق عملکرد خیلی بهتری نسبت به پنل های گچی معمولی داشته باشد باید از پنل های گچی سوراخ دار استفاده کرد. پنل های گچی اگر رویه فایبرگلاس نداشته باشند در برابر رطوبت مقاوم نبوده و آسیب می بینند. بنابراین باید مراقب باشید که از عایق های گچی ساده برای محیط های مرطوب و با رطوبت بالا استفاده نکنید.
فوم پلی اتیلن
ویژگی مهم فوم های پلی اتیلن، انسجام بین دانه ها است که ویژگی عایق بودن به آن می دهد. اگر عایق کاری کردن دیوار های بتنی و یا دیوار های بین واحد ها مورد نظر باشد استفاده از فوم های پلی اتیلن پیشنهاد می شود.
چه زمانی عایق صوتی را به کار ببریم
در حین فرآیند ساخت و ساز بهترین زمان برای نصب کردن عایق های صوتی می باشد. این کار باید در زمان دیوار کشی انجام پذیرد. به کار بردن عایق های صوتی در زمان مناسب باعث می شود که سطوح یکپارچه باشند. عایق های صوتی برای این که عملکرد خوبی داشته باشند بایستی به سطح به درستی و به طور کامل بچسبند. برای همین منظور بهتر است که سطح مورد نظر کاملا صاف باشد تا عایق به خوبی روی آن قرار بگیرد.
کاربرد عایق صوتی در قسمتهای مختلف ساختمان
معمولا برای ساختمان های مسکونی به این صورت است که دیوار ها و سقف خانه را عایق می کنند تا از ورود صدا جلوگیری به عمل آید اما در ساختمان های اداری گاهی نیاز است که درب اتاق نیز عایق صوت باشد و صدا های مزاحم وارد اتاق های مهم نظیر اتاق کنفرانس نشود. به همین دلیل عایق کاری کردن درب های اتاق ها هم در ساختمان های اداری بسیار متداول و مرسوم است. اما برای اتاق های منزل مسکونی عموما نیازی به این کار نیست. گاهی در بعضی خانه ها و یا اتاق ها برای عایق کاری کردن کم هزینه از شانه تخم مرغ هم استفاده می شود. حتما شما هم نمونه هایی از این کار را دیده اید. معمولا زمانی که عایق کاری پس از اتمام ساخت انجام می شود از این روش استفاده می کنند.
فاکتورهای مهم در خرید عایق صوتی
هنگام انتخاب عایق صوتی مناسب باید به عوامل مختلف توجه کرد. به طور مثال میزان انعطاف پذیری عایق ها مهم می باشد تا بتوانیم در جاهای مختلف از آن ها استفاده کنیم. قیمت های مختلف عایق های صوتی تاثیر زیادی بر انتخاب ما خواهند داشت. جنس و ضخامت عایق ها از دیگر مواردی است که باید با توجه به کاربرد و قسمتی که می خواهیم عایق را در آن جا استفاده کنیم آن را در نظر بگیریم.
عایق صوتی و کاربرد آن در کنترل صدا
همه ما ممکن است در مواقعی که به تمرکز و آرامش نیاز داریم، سر و صداهای مزاحمی وجود داشته باشد که موقعیت را برایمان سخت بکند. آیا شما هم تا کنون قربانی این گونه سر و صداهای مزاحم شده اید؟ برخورد شما با این صداها چگونه بوده است؟
برخی از افراد میتوانند صداهای مزاحمی مانند همسایگان پر سر و صدا، صدای موسیقی بلند یا گریه بچه را نادیده بگیرند اما برخی از افراد نیز تحمل این وضعیت را ندارند و داشتن آرامش در خانه را حق طبیعی خودشان میدانند. از این رو استفاده از عایق صوتی میتواند راه حلی مناسب برای این افراد باشد.
قبل از اینکه بفهمیم عایق صدا چگونه کار میکند باید اول بدانیم اصلا صدا چیست؟
صدا توسط امواجی نامرئی ایجاد میشود که از طریق گازها، مایعات و مواد جامد حرکت میکنند. توانایی عبور صدا از مواد جامد یکی از اصلی ترین دلایل است که میتواند صدا را به یک معضل تبدیل کند.
در حالت کلی صدا به دو دسته تقسیم میشود که عبارتند از:
- صدای هوابرد: همانطور که از نامش پیداست صدا در هوا پخش میشود. مانند موسیقی با صدای بلند، صدای زنگ تلفن. سر و صداهای موجود در هوا میتوانند از هر مادهای عبور کنند.
- صدای ضربهای: صدای ضربهای در اثر به هم کوبیدن دو جامد ایجاد میشود. مثل صدای زدن چکش به میخ یا صدای بسته شدن درب ماشین. تاثیر برخورد دو ماده، ارتعاشاتی در مواد جامد ایجاد میکند که خود را به صورت صدا نمایش می دهند.
اگر صدا توانایی عبور از مواد جامد را داشته باشد سوال این است که عایق صوتی چگونه میتواند از وقوع نویز جلوگیری کند؟
عایق صوتی میتواند صداهای مزاحم خانه یا محل کار را به حداقل برساند. راههای مختلفی برای ایجاد عایق صوتی برای یک اتاق یا ساختمان وجود دارد. انتخاب روش به میزان صدایی که شما را اذیت میکند بستگی دارد. اگر صدایی که مزاحم شماست به اندازه صدای خش خش برگهای درختان باشد شما به عایق صوتی کمتری نسبت به یک کارخانه پر سر و صدا نیاز دارید. از این رو باید ابتدا مشخص کنید که برای چه صدایی نیاز به عایق دارید. برای مثال اگر شما صاحب یک استدیو موسیقی هستید که سر و صدای زیادی دارید برای جلوگیری از ایجاد مزاحمت برای همسایههایتان به یک عایق صوتی با کیفیت نیاز دارید، تا هم شما بتوانید به راحتی کارتان را انجام دهید و هم مزاحمتی برای دیگران نداشته باشید.
انواع عایق صوتی فوم و پانل
همانطور که گفتیم عایقهای صوتی مختلفی داریم که هر یک از آنها از متریالی مخصوصی ساخته شده اند در ادامه تعدادی از عایقها را بررسی میکنیم:
- فوم آکوستیک: این فوم که معمولا به آن فوم استدیو نیز گفته میشود همانطور که از نامش پیداست بیشتر در استدیوهای موسیقی استفاده میشود چون جذب صدای فوق العاده خوبی دارند. فوم آکوستیک یک فوم سلول باز است که میتواند شکلهای مختلفی داشته باشد، برخی از آنها شکلی هرمی دارند از این رو در جذب صدا بسیار موثر هستند. این فومها را میتوان مانند تابلو به دیوار یا سقف متصل کرد. اگر برای اتاقی کوچک یا متوسط به دنبال یک عایق مناسب هستید این فومها بهترین گزینه برای شماست.
- پشم معدنی، پشم سنگ و فایبرگلاس: متریالهایی مانند پشم سنگ، پشم معدنی و فایبرگلاس به صورت نوارهایی بین دیوار قرار میگیرند. این نوارها فضای هوایی که بتواند صدا را منقل کند را میگیرند.
- پانلهای آکوستیک: پانلهای آکوستیک یا جاذب صدا یکی از گزینههای مناسب برای کنترل سر و صدا در مکانهایی مانند سالنهای همایش، سینما، رستوران، ادارات، دانشگاهها و مدارس است. این پانلها کاربرد زیادی دارند و از نظر ظاهری نیز زیبا هستند. این پانلها با رنگها و الگوهای مختلفی تولید میشوند از این رو همخوانی بیشتری با محیط خواهند داشت. در این پانلها صدا به سطح آن برخورد میکند، اما این صدا بازتاب مجددی نخواهد داشت. توسط پانل جذب میشود از این رو صدای محیط کاهش مییابد.
- پردههای آکوستیک: این پردهها بهترین گزینه برای کاهش سر و صدای وارد شده از طریق درب و پنجرهها است. از پرده آکوستیک بیشتر در اتاق خوابها، سینماهای خانگی، مهد کودک یا مکانهای آرام دیگری استفاده میشود. این پردهها از پارچههای با کیفیت و سنگین وزنی ساخته میشوند که معمولا آنها را با موادی مانند وینیل ترکیب میکنند تا عایق صوتی باشند.
- پتوهای متحرک آکوستیک: در صورتی که به یک عایق نیاز دارید اما از نظر بودجه نیز تحت فشار هستید می توانید از پتوهای متحرک خوب و ضخیم برای جذب صدا استفاده کنید. این پتوهای متحرک را میتوانید بر روی دیوار، پنجره و درب آویزان کنید. پتوهای آکوستیک نیز مانند پردهها وزن سنگینی دارند و در کنار قیمت مناسب، جذب صدای مناسبی نیز دارند.
- فوم درزبند: شکاف بین دربها و پنجرهها مسیر اصلی ورود و خروج صداهای نا خواسته بیرون از خانه هستند. از این رو به کمک این فومها میتوان این فضاهای خالی را پر کرد.
قیمت عایق صوتی به چه عواملی بستگی دارد؟
همانطور که بررسی کردیم از متریالهای مختلفی به عنوان عایق صوتی استفاده میشود به همین دلیل یکی از اصلی ترین فاکتورهای تاثیر گذار در هزینه نهایی عایق صوتی، متریال به کار رفته در ساخت آن است. هر چه از متریالهای با کیفیت تری استفاده شده باشد قیمت عایق صوتی نیز بیشتر خواهد بود. علاوه بر این ابعاد عایق نیز یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار است. علاوه بر قیمت خود عایق صوتی، برخی از عایقها باید نصب شود و ممکن است برای نصب آنها به کمک افراد متخصص یا ابزارهای خاصی نیاز داشته باشید. از این باید هزینهای جداگانه برای نصب آن نیز در نظر بگیرید.
برای خرید عایق صوتی میتوانید ابتدا میزان صدای مزاحم را بررسی کنید و سپس به نسبت صدا اقدام به خرید عایق کنید. در صورتیکه برای خرید نیاز به مشاوره دارید میتوانید از فروشنده یا افراد متخصص کمک بخواهید تا بهترین عایق صوتی مناسبتان را بخرید.
نصب عایق صوتی و شناخت انواع عایق
آیا تا کنون برایتان پیش آمده که وارد یک اتاق شوید و احساس آرامش مطلق کنید، آیا از سکوت کامل فضا و عدم وجود سر و صدا های خارجی احساس رضایت داشته اید؟ زندگی شهری پر سر و صدای امروزی قطعا نیاز به عایق های صوتی دارد تا خانه را از انواع نویز و صدا های خارجی مصون نگه دارد. با اتخاذ عایق صوتی مناسب زندگی در فضای خانه بسیار راحت تر و لذت بخش تر خواهد بود. اگر قصد ساخت یک خانه جدید را دارید، به منظور بهبود بخشیدن سطح رفاه محیط زندگی بهتر است از سیستم های عایق صوتی در دسترس و موجود در بازار استفاده کنید.
عایق صوتی به تمامی محصولاتی اطلاق می شود که به عنوان یک مانع صوتی عمل می کنند و مانع از انتقال صدا در بین اتاق ها و بین خانه با محیط خارج از خانه می شوند. بسته به نیاز مشتریان انواع مختلفی از عایق های صوتی در اندازه های متنوع و جنس های مختلف همانند پشم معدنی، فایبر گلاس، پنبه، پشم شیشه و .... قابل استفاده است.
در زمان انتخاب عایق صوتی بهتر است جنبه های مختلف کاربری عایق را مد نظر قرار دهید، نیاز به عایق حرارتی (به عنوان مثال پشم معدنی به عنوان یک عایق صوتی کار عایق حرارتی را نیز به صورت مضاعف تقویت می کند). با به کار گیری عایق صوتی چه در داخل و چه در خارج از ساختمان فرکانس های صدا بلوکه می شود و به این ترتیب میزان صدای انتقال یافته بین اتاق ها و خانه با محیط بیرون به حداقل می رسد.
از مواد عایق صوتی می توانید در سقف، کف، دیوار های داخلی و خارجی خانه استفاده کنید، به این ترتیب می توانید محیطی آرام برای استراحت، مطالعه یا حتی مهمانی های خود ایجاد کنید. به طور کلی استفاده از عایق صوتی باعث افزایش ارزش کلی ساختمان می شود. اگر سر و صدای افراد ساکن خانه زیاد است، بهتر است از عایق صوتی برای دیوار های خود استفاده کنید، نکته مهمی که باید در نظر داشته باشید نیاز شماست. برای یک انتخاب آگاهانه بهتر است با شناخت کامل از محیط خانه و نیاز خود بهترین مواد را برای عایق سطوح مورد نظر خود انتخاب کنید.
عایق صوتی روکار
همان طور که گفته شده با استفاده از عایق صوتی می توان هدف دست یابی به یک محیط آرام را تحقق بخشید. معمولا از عایق های صوتی به دو صورت روکار و توکار استفاده می شود. روش توکار قبل از ساخت ساختمان تدابیر لازم برای آن اندیشیده می شود و در طول فرآیند ساخت نصب می شود. اغلب به دلیل عدم آگاهی کافی و به منظور کاهش هزینه نهایی در هنگام ساخت از عایق صوتی استفاده نمی شود که همین موضوع به خصوص در مجتمع های مسکونی و آپارتمان ها می تواند باعث ایجاد ناراحتی برای ساکنین خانه شود. معمولا در روش توکار از دو لایه عایق استفاده می شود که تاثیر به سزایی در کاهش نویز خارجی دارد.
اما در صورتی که ساختمان ساخته شده باشد، استفاده از عایق های صوتی روکار گزینه ای مناسب است. عایق های صوتی روکار معمولا از مقاومت نسبتا بالایی برخودار هستند. از رایج ترین عایق های صوتی روکار می توان به پشم شیشه اشاره کرد که در برابر صدا بسیار مقاوم است و در عین حال نوعی عایق حرارتی نیز محسوب می شود. پشم سنگ نوع دیگری عایق صوتی است که هم از نظر اقتصادی استفاده از آن مقرون به صرفه است و هم در برابر فرکانس های بالای صوت مقاومت چشمگیری دارد. انواع عایق های پلی یورتان، پلی استایرن، بتون لیکا و تایل های ساخته شده از فیبر های معدنی نیز به عنوان عایق صوتی روکار به کار برده می شوند. انواع مختلف عایق صوتی سقف روکار بهترین عایق صوتی برای سقف هستند که علاوه بر کاهش چشمگیر سر و صدا به حفاظت از سلامت افراد خانه نیز کمک می کنند. ایده آل ترین گزینه برای عایق صوتی سقف روکار آپارتمان استفاده از پشم سنگ است. پشم سنگ با ممانعت از ارتعاشات صوت باعث کاهش نویز می شود.
عایق صوتی دیوار مشترک
اگر ساکن یک مجتمع مسکونی پر سر و صدا یا یک ساختمان اداری شلوغ هستید برای لذت بردن از آرامشی که حق شماست می توانید دیوار های مشترک خود با همسایه ها را عایق کنید. پانل های دیواری و عایق های صوتی نازک معمولا کیت های دیواری هستند که براحتی با گل میخ های داخلی بر روی دیوار نصب می شوند. فوم های آکوستیک در جذب صدا بسیار موثر هستند. این فوم ها به صورت پانل هایی به روی دیوار نصب می شود؛ اغلب در استدیو های ضبط صدا از فوم های آکوستیک استفاده می شود. این فوم ها صدا را به دام می اندازند. نوع دیگر عایق های صوتی برای دیوار های مشترک استفاده از پشم شیشه های رولی یا پانلی است. فوم های پلی اتیلن نیز مانع بسیار مناسبی برای ارتعاشات صدا هستند. بر روی دیوار های مشترک واحد ها می توان از عایق پلی اتیلن استفاده کرد. یک عایق صوتی دیوار مشترک که طرفداران زیادی نیز دارد، پانل های ساخته شده از گچ است که لایه رویی آن از کاغذ یا فایبر گلاس پوشیده شده است. این نوع پانل ها به خوبی صدا را جذب می کنند و مانع از بازتاب آن در محیط می شوند.
عایق صوتی روکار کف
اگر سازه اصلی کف ساختمان مواد و متریال هایی از قبیل الوار های چوبی یا بتن باشد، باعث بلوکه شدن صدا های موجود در هوا در ساختار خود می شوند به همین دلیل در این نوع ساختمان ها صدای راه رفتن، صدای حرکت دادن مبل و ... از طریق کف به طبقه های زیرین منتقل نمی شود. عایق های چند لایه آکوستیک از مواد خاصی ساخته شده است که به صورت چندین لایه بر روی کف قرار می گیرند و به این ترتیب با افزودن شدن یک لایه اضافی از انتقال صدا جلوگیری می کنند. نوع دیگر عایق صوتی وینیل است که ورق های نازک اما سنگین وزنی هستند که تاثیر چشمگیری در کاهش صدا دارند. پانل های پلی اورتان، عایق های پشم شیشه و پشم سنگ نیز گزینه هایی ایده آل برای عایق بندی کردن کف در مقابل صدا های اضافی است.
عایق صوتی بهترین عامل برای حذف صدا های مزاحم و داشتن آرامش بیشتر
با توجه به زندگی شهری شلوغ و پر سر و صدای امروزی تمایل به استفاده از انواع مختلف عایق های صوتی رواج گرفته است. دلایل مختلفی برای استفاده از عایق صوتی در ساختمان وجود دارد. عایق صوتی باعث می شود که شما به راحتی و بدون نگرانی از ایجاد مزاحمت برای همسایگان خود از سرگرمی و مهمانی های پر سر و صدا خودتان لذت ببرید، در عین حال به صاحبان مشاغل این امکان را می دهد که با آرامش بیشتری کار کنند. یا اگر در محله ای شلوغ ساکن هستید، با استفاده از این محصول می توانید خواب شب بهتری داشته باشید. در این نوشتار سعی داریم برخی از بهترین عایق های صوتی، نحوه کار و کارآمدی آن ها را بیشتر بررسی کنیم.
انواع مختلف عایق صوتی
به یاد داشته باشید برای خانه، محل کار و استدیو های ضبط موسیقی نیاز های مختلفی از عایق های صوتی تعریف شده است. برای مثال، در خانه ممکن است نیاز به جداسازی نویز برای یک اتاق به طور مطلق از سایر قسمت های خانه داشته باشید. به همین دلیل انواع بسیار متنوع از عایق های صوتی در بازار موجود است که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد:
عایق صوتی پشم معدنی آکوستیک
این نوع عایق برای دیوار بسیار ایدهال است. اگر شما در حال ساخت یک خانه جدید هستید، با اضافه کردن این پانل ها می توانید سر و صدا را تا حد زیادی کاهش دهید. پشم معدنی نسبت به سایر متریال های موجود قابل اطمینان تر است. به محض نصب متوجه کاهش سر و صدا وارد شونده به محیط می شوید. این محصول از یک نوع ماده معدنی غیر همسان ساخته شده است که برای عایق بندی فضا بسیار عالی است. این نوع عایق همانند یک متریال ساختمانی در ما بین دیوار های خانه قرار میگیرد و باعث کاهش نویز در فضای داخلی خانه می شود.
عایق صوتی فایبرگلاس با تراکم بالا
مشابه با پشم معدنی، این نوع عایق نیز به صورت پانل تولید می شود. اما بر خلاف پشم معدنی می توان به صورت روکار از این عایق استفاده کرد. این محصول تمیز، باداوم و فاقد هر گونه بو است. نصب آن بسیار راحت و سریع صورت می گیرد و برای انواع پروژه های موقت مناسب است.
فوم های آکوستیک
در صورتی که برای استدیو به دنبال محصولی برای کاهش پژواک صدا و از بین رفتن بازخورد آکوسیتک صدا هستید، می توانید از انواع فوم های آکوستیک استفاده کنید که به صورت پانل های مختلف به بازار عرضه می شود. نصب این محصول آسان است و با قیمت مناسب عرضه می شود. برای مدت زمان نسبتا طولانی به راحتی می توان از فوم های اکوستیک استفاده کنید.
عایق صوتی روکار
از آن جایی که امکان انتقال صدا همواره در بین دیوار های مشترک وجود دارد، می توان از عایق صوتی روکار بر روی دیوار یا سقف استفاده کرد. این عایق همانند یک لایه عمل می کند و باعث کاهش نویز می شود. در عایق روکار معمولا از پشم شیشه استفاده می شود. این محصول هم هزینه نسبتا پایین تری دارد و عملیات نصب آن نیز بسیار ساده و آسان است. از آن جایی که در بین طبقات ممکن است صدای راه رفتن، صدای حرکت دادن اجسام آزار دهنده باشد، به همین دلیل بهتر است از عایق روکار سقف در این موارد استفاده شود.
عایق صوتی دیوار مشترک
به منظور تامین هر چه بیشتر آسایش در ساختمان های آپارتمانی امروزی و جلوگیری از انتقال صدا از یک واحد به واحد دیگر بهتر است برای دیوار های مشترک از یک نوع عایق صوتی استفاده شود. انواع مختلف عایق های صوتی ساخته شده از پشم شیشه، پشم سنگ، پلی استایرن و تایل های ساخته شده از فیبر های معدنی را می توان به عنوان عایق صوتی دیوار مشترک به کار برد.
اصولا از نظر کارشناسان، بهترین نوع عایق صوتی، عایقی است که خلل و فرج بیشتری داشته باشد و عبور صدا را کمتر کند. عایق های صوتی ساخته شده از پشم سنگ می توانند تا حد قابل توجهی صدا را به خود جذب کنند. فوم های سایلنت نیز در کنار پشم سنگ باعث کاهش نویز می شوند. نوع دیگر فوم های معروف به فوم شانه تخم مرغی است که بیشتر محیط را آکوستیک می کند. این محصول باعث شکست امواج صوت می شود و برای دیوار مشترک یا سقف گزینه خوبی محسوب نمی شود. فوم های الاستومری نیز در دو فرم ساده و موج دار به بازار عرضه شده است. که عایق صوتی موجدار الاستومری تاثیر بیشتر در جذب صدای محیط دارد.
عوامل تاثیر گذار بر روی قیمت عایق صوتی
در هنگام خرید عایق صوتی روکار باید به چند عامل توجه ویژه داشت. قیمت عایق صوتی روکار متاثر از عواملی هم چون ماده اصلی سازنده، ابعاد، ضخامت و نوع آن دارد. هم چنین برای خرید عایق صوتی دیوار مشترک باید از میان گزینه های موجود بهترین و مقرون به صرفه ترین نوع را انتخاب کرد. همانند عایق صوتی روکار، قیمت عایق صوتی دیوار مشترک نیز تحت تاثیر نوع و اندازه آن دارد
نصب و اجرای عایق صوتی
در حالت کلی دو روش برای ایزوله کردن فضای خانه در برابر آلودگی های صوتی وجود دارد. اولین مورد استفاده از انواع عایق صوتی در هنگام ساخت یا بازسازی محل است. مورد دوم استفاده از انواع مختلف پانل و فوم ها به صورت روکار است. اصولا عایق صوتی ضد حریق، نسوز، ضد آب است که به راحتی نصب می شود. برای نصب هر کدام از پانل ها از انواع چسب عایق یا فوم های چسب دار استفاده می شود که اغلب سازگار با محیط زیست هستند. معمولا پانل های عایق صوتی فاقد هر گونه مواد سمی و مضر هستند، از این رو باعث ایجاد حساسیت و مشکلات تنفسی برای افراد نمی شود.
آشنایی با انواع عایق صوتی و کاربرد هر کدام از آنها
عایق صوتی بهترین راهکار برای رهایی از سر و صدا های مزاحم است و انواع مختلفی از قبیل پنل اکوستیک، پشم شیشه و عایق های شانه تخم مرغی دارد.
زندگی و شرایط مدرن امروزی، افراد را در معرض صدا های مزاحم زیادی قرار می دهد که می تواند بر روی آرامش، سلامت و حتی تمرکز افراد و کارایی شان تاثیر منفی بگذارد. عایق بندی صوتی، از راهکار های اصلی ارائه شده در این زمینه است که امروزه در سطح گسترده ای به کار می روند. عایق کاری صوتی به اقدامات و اضافه کردن المان هایی به منظور جلوگیری از ورود و یا انتقال صوت به داخل فضای مورد نظر گفته می شود. در ابتدا برای عایق بندی صوتی ساختمان ها از مصالح مشخص و محدودی برای عایق بندی سطوح کف، دیوار و سقف فضا های ساختمان ها استفاده می شد و این عملیات باید در حین ساخت صورت می گرفت. اما امروزه عایق صوتی به فرم های بسیار متنوعی در فضای داخلی مورد استفاده قرار می گیرد که علاوه بر المانی ساختمانی و مصالح مانند، تحت عنوان المان هایی روکار در کف، سقف، دیواره ها و یا به عنوان المان هایی دوکاره و دکوراتیو نیز استفاده می شوند. در هنگام خرید عایق ها و فوم های صوتی باید به نوع کاربرد، محل کاربرد، روکار و توکار بودن آن، زیرسازی های اولیه و الزامی، ضخامت، انعطاف پذیری و در نهایت نمای آن در نمونه های روکار توجه داشته باشید. علاوه بر این، برخی از این عایق های صوتی چند منظوره بوده و یا اینکه در نمونه های روکار، نقش دکوراتیو نیز دارند با توجه به پارامتر های ذکر شده برای انتخاب و خرید عایق های صوتی، مشورت با افراد متخصص و حرفه ای در این زمینه می تواند انتخابی اصولی تر را برای شما رقم بزند. به همین دلیل ما در این مقاله وبسایت ساختمون انواع مدل های عایق های صوتی و کاربرد های آن ها را برای شما بیان می کنیم.
دسته بندی عایق صوتی
دسته بندی بر اساس نوع عملکرد
عایق صوتی از لحاظ نوع کاربرد و عملکرد در فضای داخلی به دو دسته تقسیم می شود، عایق کاری به منظور حذف نویز و صدا های مزاحم محیط بیرونی و یا جذب نویز های موجود در محیط مورد استفاده قرار می گیرد. مورد اول مانند مانعی در برابر سر و صدا و نویز های محیطی عمل می کند و تا حد زیادی مانع ورود و یا خروج آن می شود. مورد دوم که با نام عایق صوتی آکوستیک نیز شناخته می شود، به منظور جذب امواج صوتی موجود در فضای داخلی و جلوگیری از انعکاس آن صورت می گیرد.
دسته بندی عایق صوتی از لحاظ موقعیت و زمان بکارگیری
عایق صوتی توکار
این نوع عایق ها به عنوان مصالح ساختمانی سازه و در حین ساخت و ساز به بدنه و یا بخش های مختلف اضافه می شوند. از معروف ترین و کاربردی ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.
فوم اکس پی اس
فوم اکس پی اس علاوه بر عایق صوتی، عایقی حرارتی و رطوبتی نیز به شمار می رود. استحکام این محصول و طول عمر آن بسیار بالا است و در عین حال وزن بسیار کمی دارد. ویژگی های بیان شده این نوع عایق را به یکی از کاربردی ترین و رایج ترین نمونه مصالح عایقی تبدیل کرده است.
ورقه های یونولیتی
از دیگر مواردی که در حین ساخت به ساختمان اضافه می شود، ورقه های یونولیتی است، این محصول در مرحله سفت کاری به سازه اضافه می شود و جزء عایق های صوتی مناسب برای جذب صدا به شمار می رود. وزن این محصول نیز بسیار کم است و بار اضافی بر ساختمان اضافه نمی کند.
فوم اسپری شونده پلی یورتان
این نوع عایق بندی از طریق اسپری کردن محلول واکنش پذیر فوم پلی یورتان در نواحی مورد نظر اجرا می شود. پس از اسپری محلول با هوا واکنش داده و حجم گرفته و جامد می شود. این نوع عایق بندی درز ها را به خوبی می پوشاند اما نیازمند ابزار خاص، اجرای حرفه ای و تمیز کاری ثانویه است.
فوم بازیافتی ریباند
یکی از محصول بازیافتی در زمینه عایق های صوتی، فوم ریباند است. این عایق از کامپوزیت فوم پلی یورتان و چسب ساخته شده است و جزء نمونه های دوستدار محیط زیست است. این محصول به صورت رولی ارائه شده و می توان در حین اجرا آن را در اندازه های مورد نظر، برش داد
عایق پشم شیشه
از پشم شیشه برای عایق سازی دیوار های داخلی استفاده می شود و از نمونه هایی است که هم عایق صوتی و هم عایق حرارتی است. طول عمر بالا و مقاومت بالای این محصول در برابر موارد فرسایشی و مخرب مانند قارچ، باکتری و موارد دیگر، آن را به گزینه ای بی ضرر و بسیار سازگار و کارآمد تبدیل می کند. این محصول در دو نوع رولی و تخته ای تقسیم می شود.
فوم های عایق لوله
این فوم های آکوستیک برای جلوگیری از انتقال صدای لوله کشی های ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرند و بر روی لوله کشی های ساختمانی نصب می شود.
عایق صوتی روکار
این عایق ها را می توان با اعمال زیرسازی های اولیه و یا حتی بدون نیاز به زیرسازی، در سطوح مختلف محیط داخلی مورد نظر اعمال کرد. این نوع عایق ها دارای صنعت رو به رشدی می باشند و روز به روز به نوآوری و تنوع این دسته از عایق ها اضافه می شود.
فوم شانه تخم مرغی
این محصول از جنس اسفنج است و جذب بسیار بالایی دارد و انعکاس صدا را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد فرم دندانه دار و شبیه شانه تخم مرغ این عایق صوتی، عملکرد آن را بسیار بالا می برد. این عایق صوتی را در مکان های ضبط صدا و یا استدیو ها برای پوشش دیواره ها و سقف مورد استفاده قرار می دهند. نوع نصب این عایق اهمیت زیادی دارد چرا که جهت گیری هرم های روی عایق می تواند بر روی میزان کاهش بازتاب صدا تاثیر زیادی بگذارد. این محصول در دو نوع ساده و پشت چسب دار ارائه می شود.
فوم عایق صدای صاف
از این نوع عایق می توان برای فضا های داخلی مسکونی استفاده کرد و با برش به اندازه مناسب، بدون نیاز به زیرسازی خاصی، بر روی سطح دیوار و یا سقف اجرا کرد. این نمونه عایق صوتی به علت میزان جذب صدای کم به نسبت نمونه های شکل دار، برای فضا هایی با نیاز کاهش نویز بالا، به صورت زمینه و بستری برای عایق های دندانه دار مانند عایق های شانه تخم مرغی ساده، به کار می رود. فوم های صاف در دیوار و سقف کار گذاشته می شود و می توان آن ها را جدا و در فضای دیگری مجددا نصب و اجرا کرد. این نوع عایق در دو نوع چسب دار یک رو و دو رو ارائه می شود.
فوم منشوری (گوه ای و یا هرمی)
این عایق صوتی مانند نمونه شانه تخم مرغی، سطح غیر صاف و فرم دار دارد. فوم های منشوری و یا گوه ای، دارای واحد هایی مشابه هرم است و نما و تنوع رنگ آن باعث شده نمونه ای مناسب برای استفاده روکار در فضا های داخلی باشد. جهت گیری این نوع عایق صوتی در حین اجرا و نصب نیز تاثیر زیادی بر روی کارایی آن دارد.
پنل های آکوستیک دکوراتیو
این پنل ها که امروزه در طرح ها، رنگ ها و بافت های بسیار متنوعی ارائه می شوند و علاوه بر کاربرد اصلی، دارای نمایی زیبا و منحصر به فردی می باشند که می توانند خلاقیت شما را نیز به چالش بکشند. نصب و تغییر موقعیت این نوع پنل ها بسیار آسان می باشد و از این رو، تنوع بسیار زیادی در زمینه چیدمان آن ها قابل اعمال است. پنل های صوتی می توانند تا حدود 85% انعکاس نویزهای داخلی را کاهش دهند که این امر، کارآمدی آن ها را به عنوان عنصری دکواتیو، بسیار بالا می برد. تنوع بالای این محصول و نصب آسان آن، امکان اجرای آن را در اکثر فضا های داخلی مسکونی و غیر مسکونی فراهم می کند.
عایق های دکوراتیو
این محصولات نوین، به فرم المانی دکوراتیو در سقف، دیوار و به صورت مستقل، به کار می روند. از نمونه های آن ها می توان به عایق های آویزی از سقف اشاره کرد که برای فضا های اداری طراحی شده اند. عایق های دکوراتیو از محصولاتی می باشند که سابقه کمی نسبت به نمونه های دیگر دارند ولی در عین حال محبوبیت خوبی پیدا کرده اند.
المان های دیگر با قابلیت عایق صدا بودن
محصولات دیگری مانند پنجره های دوجداره (پنجره UPVC)، موکت های عایق، دیوارپوش ها، برخی مدل های سقف کاذب و همچنین درزبندی درب ها و دیواره ها نیز از راهکار های جانبی برای عایق بندی صوتی فضا های داخلی محسوب می شود که می توانند میزان ایزوله بودن فضای داخلی را از نظر صدا های مزاحم، بالا ببرند. همچنین در حین اجرای مواردی مانند کفپوش (مثل کفپوس اپوکسی، لمینت ها، پارکت ها و...)، می توان به عنوان زیرسازی مازاد، از فوم های عایق صوتی در استفاده کرد و از این طریق، کف اتاق و فضا را عایق کرد.