لوله بازکنی چیست؟
به هر گونه تلاش و فعالیت برای رفع موانع مختلفی که در مسیر لولههای آب و فاضلاب، وجود دارد لوله بازکنی گفته میشود. این تمهیدات و روشها بسته به ویژگیهایی از قبیل جنس لوله، محلی که لوله در آن قرار دارد، میزان دسترسی به لوله و سهولت و پیچیدگی عملیات اجرایی با روشهای مختلف و متنوعی اجرا میشود.

لوله بازکنی با فنر چیست؟
در این روش از یک فنر منعطف با طول زیاد برای رفع گرفتکی لوله استفاده میشود. فنر با روش دستی از یک دریل درون لوله هدایت میشود تا به مانع رسیده و از طریق درگیر شدن و ایجاد ضربه به مانع آن را از میان بردارد. این روش ساده و نسبتا ارزان است. اما عیب آن این است که در صورت چرخش شدید فنر و شدت زیاد ضربه وارده، لوله شکسته شده و منجر به تحمیل هزینههای اضافی به مشتری میشود. برای رفع این مشکل امروزه از دستگاه لوله بازکنی استفاده میشود که در ادامه به معرفی آن خوهیم پراخت.
دستگاه لوله بازکنی چیست؟
یکی از روشهای متنوع در رفع گرفتگی لولهها، استفاده از دستگاه لوله بازکنی است. این دستگاه در حقیقت از تلفیقی از یک فنر همراه با یک موتور الکتریکی است. کاربرد آن بیشتر برای رفع گرفتگی لولههای فاضلاب است. علت استفاده از انرژی الکتریکی در دستگاه لوله بازکنی، چرخاندن موتور دستگاه با قدرت و سرعت مناسب است. در پی چرخش موتور فنر بلند دستگاه در امتداد لوله حرکت کرده و لوله را باز میکند. روش کار به این صورت است که در ابتدای کار سرعت دستگاه، در حالت سرعت پایین تنظیم میشود. متصدی دستگاه از یک اهرم برای خارج کردن فنر از دستگاه استفاده میکند. سپس فنر خارج شده از دستگاه در امتداد لوله هدایت میشود. این روند تا رسیدن فنر برقی به مانعی که لوله را مسدود کرده ادامه مییابد. پس از این مرحله سرعت دستگاه روی دور بیشتر تنظیم میشود. سرعت بیشتر دستگاه شدت ضربه وارده توسط فنر را به مانع بیشتر میکند تا در اثر این فشار گرفتگی لوله برطرف شود. برای رفع موانع مختلف در لوله، با توجه به نوع عامل مسدود کننده فنرهای متفاوتی به کار گرفته میشوند. به عنوان مثال اگر گرفتگی شدید بوده و عامل مسدود کننده سفت باشد، از فنرهای نوک تیز و در صورتی که عامل انسداد لوله متریالی شبیه پارچه داشته باشد، از فنرهای نوک پهن استفاده میشود.
استفاده از این روش برای رفع گرفتگی در توالتهای ایرانی و فرنگی به ویژه در قسمت سیفون کارایی دارد.
اسید لوله بازکنی چیست؟
از دیگر روشهای کاربردی برای رفع گرفتگی در لولهها استفاده از اسید است. همان طور که از نامش پیداست واکنش اسید با موانع مسدود کننده لوله و هضم آنها سبب باز شدن و رفع گرفتگی در لولهها میشود. این شیوه برای رفع انسداد گرفتگی در لولههای سینک ظرفشویی مناسب است. ایجاد گرفتگی سبب تجمع آب اضافی و عدم تخلیه آن از طریق لوله فاضلاب سینک میشود. اسید چربیها، خردههای مواد غذایی و ذرات جرمی که به دیواره لوله چسبیده را در خود حل کرده و مسیر تخلیه فاضلاب را باز میکند.
در انتخاب این روش به دلیل استفاده از اسید، لازم است تا به نکات ایمنی قبل از استفاده از این ماده دقت شود. قبل از به کار بردن اسید لازم است تا از پوشش محافظ مانند دستکش و ماسک استفاده شود. اسید در صورت تماس با بدن برای پوست و گازهای متصاعد شده حاصل از آن برای دستگاه تنفسی خطرناک هستند. به علاوه اینها استفاده از اسید با غلظت متناسب با نوع گرفتگی مهم است. برای همین با این که این روش بسیار آسان و در دسترس است، توصیه میشود تا از افراد ماهر برای رفع گرفتگی لوله کمک بگیرید.

راهکارهای پیشگیری از انسداد لوله چیست؟
بهترین راهکار برای جلوگیری از تحمیل هزینههای اضافی ناشی از استفاده از روشهای بالا، پیشگیری از ورود هرگونه جسم خارجی و مواد اضافی از جمله چربیها، مواد اضافی و خردههای مواد غذایی است. برای این منظور با استفاده از تمهیداتی مانند استفاده از سرپوشهای متناسب با اندازه کفپوش در حمام و سرویس بهداشتی و یا استفاده از انواع مخصوص سینک، میتوان احتمال ورود موانع و مواد اضافی را به لولهها به حداقل رساند. در صورت بروز گرفتگی در لولهها استفاده از مواد طبیعی و ساده روتین مانند آب جوش، مخلوط سرکه و جوش شیرین و استفاده از پودرهایی که به صورت صنعتی در بسته بندیهای ویژه با حجم مشخص در درجه اول توصیه میشود.این مواد ضمن این که هزینه سنگینی برای مشتری ندارند، بدون بر جا گذاشتن عارضه و مشکل خاصی برای لوله، ممکن است در اسرع وقت مشکل گرفتگی لوله را رفع کنند. در صورتی که مشکل گرفتگی لوله مرتفع نشد، توصیه میشود با مشورت با اهل فن و انتخاب یک روش متناسب برای رفع مشکل اقدام شود.
قیمت عملیات لوله بازکنی بسته به نوع تمهیدات به کار گرفته شده در روشهای مختلف و سختی و آسانی کار متغیر است.